JADŁOSPIS

Jadłospis

Dzień

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

2023 03-27

Bułka grahamka ( z mąki pszennej typ graham z pełnego przemiału) pasta z tuńczyka i twarogu ( twaróg półtłusty, tuńczyk w sosie własnym, groszek konserwowy, cebula czerwona śmietana 18%, musztarda sarepska (Woda, gorczyca biała i czarna (w tym gorczyca biała – 14%), ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy, estragon, kurkumina) sól, pieprz )(2,3,5) ,

herbata

 

Zupa jarzynowa z ziemniakami (bulion mięsno -warzywny, brokuły, , marchewka , pietruszka, seler, śmietana 18%, mleko 3,2% kapusta biała, groszek zielony, brukselka, por, ziemniaki , przyprawy, sól, pieprz, zioła) (1)

makaron penne ze szpinakiem i serem feta ( makaron z mąki makaronowej pszennej, szpinak liściasty, szpinak rozdrobniony , ser Favita półtłusty ( lakton kwasu glukonowego, mleko pasteryzowane, podpuszczka mikrobiologiczna, sól spożywcza ), śmietana 15%, mąka pszenna, czosnek , sól, pieprz, gałka muszkatołowa (2,3)

kompot( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier )

babka drożdżowa ,

sok jabłkowy 100% naturalny,

2023 03-28

Chleb pszenno – żytni 7 ziaren ( sezam, żyto, owies, pszenica, słonecznik, kminek, otręby pszenne, płatki ziemniaczane ) z masłem (2,3,12),

kiełbasa krakowska sucha, sałata

ogórek kiszony

herbata

Zupa krem cebulowy z grzankami (bulion warzywny, cebula, ziemniaki, koperek, marchewka , pietruszka, seler, por , śmietana 15%, mleko 3,2% , masło 82%, czosnek, sól, pieprz,) (1,2)

grzanki ( kostki chlebowe z chleba pszenno – żytniego , olej rzepakowy , sól, pieprz)(3)

kotlet schabowy panierowany ( schab wieprzowy, bułka tarta, jajka, mleko, mąka pszenna, czosnek, przyprawy, sól, pieprz , olej) (2,3,4) ,

ziemniaki

mizeria ( ogórki zielone, jogurt naturalny, śmietana 18%, sól, cukier, kwasek cytrynowy)(2)

kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier )

Jogurt owocowy bakoma (serwatka odtworzona, cukier, owoce 2 %, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, kurkumina, aromat, żywe bakterie jogurtowe: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) (2), bułeczka pszenna , kiwi ( ćwiartka ),

herbata ( woda, herbata , cukier)

2023 03-29

Bułka włoska pszenna ( zawiera pszenicę, mleko, sezam) (2,3,12) z masłem (2) , polędwica sopocka , sałata, pomidor,

kakao na mleku ( kakao ciemne, mleko, cukier )(2)

barszcz czerwony z ziemniakami (bulion mięsno -warzywny, buraczki czerwone, marchewka, ziemniaki, pietruszka, zakwas buraczany, seler, śmietana 15%, por, przyprawy, sól, pieprz, zioła)(1,2)

potrawka drobiowa z warzywami ( filet z kurczaka, warzywa- mieszanka ( marchewka, papryka czerwona, por, cebula, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie) woda, mąka pszenna, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy ,sól , pieprz)

 

ryż paraboliczny z przyprawą curry ,

kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier )

kaszka kuskus (3 ) na mleku z brzoskwiniami ( kasza kuskus , mleko , brzoskwinie (woda, cukier, kwasek cytrynowy))

wafle kukurydziane,

 

woda

2023 03-30

Chleb pszennożytni (3) masełko pomidorowo- czosnkowe -wyrób własny ( masło 82% , pomidory suszone , pietruszka zielona, czosnek, miód, cytryna, sól, (2,3)

kawa zbożowa (3) na mleku (mleko, Zboża 78% (jęczmień, żyto), cykoria. (2,3)

Zupa szczawiowa z ziemniakami ( bulion mięsno – warzywny, szczaw ukwaszony ( szczaw, sól) , marchew, pietruszka, ziemniaki, , seler, śmietana 18%, mleko, masło , czosnek, , sól, pieprz, zioła) (1,2)

pierogi z truskawkami ( mąka pszenna, woda, olej, jajka, truskawki, cukier (3,4)

jogurt naturalny (2)

kompot( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier )

Kajzerka pszenna z masłem (2,3) , szynka konserwowa , rzodkiewka , ogórek zielony, herbata ( woda, herbata , cukier)

2023 03-31

Chleb pszennożytni (3) z masłem i dżemem truskawkowym,

płatki kukurydziane, z

mlekiem (2)

herbata ( woda, herbata , cukier)

kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny, kapusta kiszona, marchewka , pietruszka, ziemniaki, seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła , przyprawy, sól, pieprz)(1)

filet z miruny saute ( filet z miruny , mąka pszenna, cytryna, przyprawa ziołowa do ryb sól, pieprz, olej ) (1,3,5) ,

ziemniaki ,

surówka wielowarzywna ( marchew, cebula, ogórki kiszone, kapusta pekińska, przyprawy, sól, cukier, olej)

kompot( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier )

owsianka na mleku z rodzynkami ( płatki owsiane, mleko 2%, miód , rodzynki )

mandarynka

Herbata ( woda, herbata , cukier)

Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych.

Wszelkie informacje na temat produktów użytych w procesie przygotowania posiłków są dostępne w biurze intendenta

Alergeny:

  1. seler

  2. mleko, nabiał

  3. gluten

  4. jaja

  5. skorupiaki i produkty pochodne

  6. ryby

  7. mięczaki i produkty pochodne

  8. orzeszki ziemne i produkty pochodne

  9. orzechy

  10. soja i produkty pochodne

  11. gorczyca i produkty pochodne

  12. Sezam i produkty pochodne

13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowejbezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

14. łubin i produkty pochodne