JADŁOSPIS

Dzień

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

2023

09- 25

Bułka grahamka ze słonecznikiem i siemieniem lnianym (zawiera mąkę pszenną graham ) (3) z masłem (2)

pasta z zielonego groszkuwyrób własny ( groszek konserwowy, oliwa z oliwek, miód, cytryna, czosnek )

kakao na mleku (2

Zupa szczawiowa z makaronem (bulion warzywny, szczaw liściasty , makaron z mąki makaronowej pszennej , marchewka , pietruszka, seler, por , śmietana 15%, mleko 3,2% , masło 82%, sól, ocet jabłkowy, pieprz, zioła)( 1,2,3)

jajko sadzone (4)

ziemniaki,

kalafior gotowany z masłem (2)

i bułką tartą (3)

kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier

kuskus a,la Bounty ( kaszka kuskus , mleko (2) cukier waniliowy, wiórki kokosowe, banany , wiórki czekoladowe z czekolady deserowej )

herbata owocowa

2023

09- 26

Chleb pszennożytni (3) z masłem (2) pasta z makreli wędzonej i twarogu ze szczypiorkiem ( makrela wędzona, twaróg, szczypiorek, ogórek kiszony, cebulka, jogurt naturalny) (2,5)

herbata (woda, herbata , cukier)

Kartoflanka (bulion drobiowo – warzywny , ziemniaki , marchewka , pietruszka, seler, por , kurczak , sól, pieprz, zioła) (1)

 

klopsy drobiowe z indyka w sosie chrzanowo-koperkowym ( mięso z udźca indyka, cebula, czosnek, bułka pszenna, 30%, jajka, kasza manna, mąka pszenna, przyprawy, sól, pieprz (3,4)

sos :bulion warzywny, masło, mąka pszenna, koperek, chrzan tarty, śmietana 15%) (2,3)

ryż paraboliczny

sałatka z czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulką

kompot (śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia, cukier)

drożdżówka z owocami i posypką (zawiera jaja, masło , mąkę pszenną)

mleko (2),

woda stołowa

2023

09- 27

Chleb pszennożytni (3) z masłem (2) powidła śliwkowe / ser żółty (2)



płatki kukurydziane z mlekiem ( mleko, mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel ) (3)

Zupa ogórkowa z ryżem (bulion drobiowo – warzywny , ogórki kiszone, ryż , marchewka , pietruszka, seler, por , kurczak , śmietana 15%, mleko 3,2% , sól, pieprz, zioła) (1,2)

fasolka po bretońsku ( fasola jaś, boczek parzony, kiełbasa aleksandryjska, mięso z szynki wieprzowej, marchewka, pietruszka, cebula, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, sól, oregano, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek)

ziemniaki

kompot (śliwka, porzeczka, aronia, , agrest, cukier )

Budyń waniliowy (3) na mleku (2)

pieczywo ryżowe ( ryż brązowy 100% )

 

mus borówkowy (borówki amerykańskie , jagody cukier waniliowy)

bawarka ( herbata, mleko, cukier)

2023

09- 28

Kajzerka pszenna(3) z masłem (2) polędwica sopocka(10)

kawa zbożowa na mleku owsianym (zboża 78% (jęczmień, żyto) (3)

herbata

Zupa cebulowa z ziemniakami (bulion drobiowo – warzywny, cebula, ziemniaki, marchewka , pietruszka, seler , kurczak , , śmietana 15%, mleko 3,2% , sól, pieprz, zioła) (1,2,3,4)

 

pieczeń ze schabu w sosie ( schab wieprzowy, woda, mąka pszenna, cebula, czosnek, sól, pieprz , papryka słodka, mieszanka ziół)

kopytka (ziemniaki , skrobia ziemniaczana, mąka pszenna, jaja, )(2,3)

ogórek kiszony

kompot ( śliwka , porzeczka, aronia , agrest, cukier )

Galaretka owocowa na mleku, ( woda , mleko 2%, cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, koncentraty roślinne (marchwi i hibiskusa, krokosza),maltodekstryna)

arbuz

woda z cytryną i miętą

2023

09- 29

chleb orkiszowy ( zawiera pszenicę )(3) z masłem (2),

winerki wieprzowo – drobiowe (10)



kakao na mleku (2)

Zupa krem marchewkowy z wafelkiem ryżowym (bulion warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, seler, masło , przyprawy, sól, pieprz, zioła) (1,2)

makaron z łososiem w sosie śmietanowo – ziołowym (mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, filet z łososia atlantyckiego woda, śmietana 15 %, masło82%, brokuł, czosnek, koperek, mąka pszenna, cytryna, sól, pieprz cytrynowy ) (2,3,5)

 

kompot (śliwka , porzeczka, aronia, agrest, cukier )

kajzerka pszenna (3) z masłem(2) szynka wieprzowa (10), sałata, pomidor

herbata z pomarańczą

2023

10– 02

Chleb pszenno – żytni (3) z masłem (2) ,dżemem morelowym,

owsianka (3) na mleku (2)

herbata

 

Zupa krupnik z kaszą pęczak (bulion drobiowo – wieprzowy , marchewka , pietruszka, seler ,kasza pęczak karkówka wieprzowa , sól, pieprz, zioła) (1,3)

kluski na parze z musem truskawkowym (mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, jaja, serwatka w proszku (z mleka) cukier, sól) (2,3,4)

kompot śliwkowy ( woda, śliwki , aronia, cukier)

Kajzerka pszenna (3) z masłem (2)

sałata masłowa, kiełbasa krakowska sucha (2,4), rzodkiewka

woda stołowa / herbata

2023

10– 03

Bułka sojowa pszenna ( zawiera pszenicę, sezam, soję ) (2) , szynka szefa (Poliwczak ), sałata zielona , pomidor ,

kawa zbożowa na mleku (mleko, Zboża 78% (jęczmień, żyto), cykoria, cukier ) (2,3)

Zupa pomidorowa z makaronem (bulion drobiowo – warzywny, marchewka , pietruszka, seler, por , kurczak , makaron (Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy durum (semolina), jaja przepiórcze 10%, woda, kurkuma – przyprawa)(3,4), koncentrat pomidorowy 30%, sól, pieprz, zioła)

kotlet drobiowy po parysku (filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna, mleko 3,2%, olej , przyprawy, zioła, czosnek, sól, pieprz, )(2,3,4)

ziemniaki,

surówka colesław ( kapusta biała, marchewka, kukurydza, jogurt naturalny, majonez( olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).

, sól, pieprz)(2)

kompot (śliwka, porzeczka, aronia, , agrest, cukier )

ciasto orkiszowe (mąka pszenna orkiszowa, cukier trzcinowy, jaja, olej, śliwka węgierka, orzechy włoskie, żel morelowy )

sok owocowy multiwitamina

2023

10– 04

Chleb pszenno – żytni (3) z masłem (2), szpinak baby, jajko(4) na twardo, żółty ser(2), pomidor

płatki kukurydziane z mlekiem (2)

herbata

Krem z brokuła (bulion warzywny, brokuł, pietruszka, ziemniaki, seler, por, śmietana 15%, mleko 3,2% masło 82%, sól, pieprz, zioła)(1,2)

z paluchem kukurydzianym (kasza kukurydziana 90%, kasza jaglana 10% )

zapiekanka włoska z mięsem i warzywami (makaron z mąki makaronowej pszennej, makaron z mąki pszennej pełnoziarnistej, papryka kolorowa, cebula, marchew, pietruszka seler, mięso mielone z szynki wieprzowej, suszone pomidory sól, pieprz, zioła kuchni włoskiej)(3)

ser żółty (2)

woda z cytryną, miętą i miodem

Jogurt owocowy bakoma (serwatka odtworzona, cukier, owoce 2 %, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, barwnik: kurkumina, aromat, żywe bakterie jogurtowe: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) (2),

bułeczka pszenna (3)

jabłko

herbata

2023

10– 06

Bułka grahamka ze słonecznikiem i siemieniem lnianym (zawiera mąkę pszenną graham ) (3)z masłem (2)

sałata, polędwica drobiowa, rzodkiewka, ogórek zielony

mleko (2)/ herbata

Zupa jarzynowa z kasza manną) (bulion mięsno -warzywny, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, brukselka, marchewka , pietruszka, seler, por, kasza manna, przyprawy, sól, pieprz, zioła) (1,3)

bitki wieprzowe z duszoną cebulką ( mięso wieprzowe z szynki, mąka pszenna , cebula, masło, sól, pieprz )(2,3)

ziemniaki

surówka z kapusty kiszonej ( kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, koperek, olej)

kompot (śliwka , porzeczka, aronia, agrest, cukier )

Chleb pszenno – żytni (3) z masłem (2) , twarożek śmietankowy (2), mus owocowy “Kubuś”

woda

2023

10– 07

Bułka włoska pszenna ( zawiera pszenicę, mleko, sezam) (2,3,12) WEGE” z masłem (2)

sałata, pomidor , ogórek zielony, papryka czerwona, kiełki

kakao na mleku (2)

Żurek z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, zakwas z mąki żytniej, seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła , przyprawy, sól, pieprz)(1)

ryba po grecku ( filet z morszczuka, mąka pszenna, marchew, pietruszka, seler cebula, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy 30 %, mąka pszenna , cytryna, sól, cukier, pieprz ) (1,3,5)

ryż paraboliczny

kompot (śliwka , porzeczka, aronia, agrest, cukier )

Kasza manna na mleku (mleko 2%, kasza manna (z pszenicy), cukier waniliowy) z musem brzoskwiniowym,

rogal maślany (mąka pszenna, drożdże, cukier, tłuszcz roślinny, sól) (3),

herbata

Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych.

Wszelkie informacje na temat produktów użytych w procesie przygotowania posiłków są dostępne w biurze intendenta

Alergeny:

  1. seler

  2. mleko, nabiał

  3. gluten

  4. jaja

  5. ryby

  6. skorupiaki i produkty pochodne

  7. mięczaki i produkty pochodne

  8. orzeszki ziemne i produkty pochodne

  9. orzechy

  10. soja i produkty pochodne

  11. gorczyca i produkty pochodne

  12. Sezam i produkty pochodne

13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowejbezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

14. łubin i produkty pochodne