JADŁOSPIS

 

Dzień

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

2024

06-03

 

Chleb pszennożytni   z kremem orzechowo-śmietankowym ( masło orzechowe, serek mascarpone, miód

 

herbata (woda, herbata , cukier)

 

 

 

Zupa kartoflanka (bulion drobiowo – warzywny , ziemniaki , marchewka , pietruszka,   seler, por , kurczak ,  sól, pieprz, zioła)

 

Chilli con carne  ( mięso mielone wieprzowe, pomidory, koncentrat pomidorowy, papryka czerwona, cebula, fasola czerwona,  kukurydza, mąka pszenna , papryka chilli,  sól, pieprz)

 ryż paraboliczny

 

  kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia,  cukier )

drożdżówka z owocami (zawiera jaja, mąkę pszenną)

maślanka straciatella

 

herbata z cytryną

 

 

 

2024

06-04

Bułka grahamka ze słonecznikiem i siemieniem  lnianym (zawiera mąkę pszenną graham )

 sałata zielona,

kiełbasa krakowska sucha,

ogórek zielony

 krupnik wiosenny z kaszą jęczmienną (bulion drobiowo – wieprzowy  , marchewka , pietruszka,   seler , karkówka wieprzowa , kasza jęczmienna, ziemniaki ,sól, pieprz,czosnek, zioła) ,

 sznycel roślinny ( zawiera mąkę pszenną, gorczycę, seler) ,

ziemniaki

surówka z ogórka zielonego, rzodkiewki i koperku

 kompot (śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia,  cukier)

 

Budyń waniliowy na mleku,

winogrona,

biszkopciki (zawierają:  mąkę pszenną, jaja)

 

pieczywo ryżowe ( ryż brązowy 100% )

 

herbata (woda, herbata , cukier)

2024

06-05

 

Chleb pszennożytni (3)  z masłem (2) powidła śliwkowe

 

płatki kukurydziane z mlekiem ( mleko, mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel ) (3)

 

 

Zupa brokułowa z ziemniakami  (bulion warzywny, brokuły, ziemniaki,   marchewka , pietruszka,   seler, por,  masło 82%,  sól, pieprz, zioła)

 

pieczeń  wieprzowa (mięso wieprzowe z szynki, woda, cebula, marchewka, papryka czerwona, mąka pszenna , zioła, przyprawy,  sól, pieprz )

 

kluski śląskie ( ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja)

kapusta młoda gotowana

 kompot (śliwka, porzeczka, aronia, wiśnia, jabłko, rabarbar, cukier )

 

 

 

koktajl pinacolada ( napój kokosowy, ananas, wiórki kokosowe)

bułeczka pszenna  z masłem

herbata

2024

06-06

Kajzerka pszenna(3) z masłem (2) polędwica sopocka

 

kawa zbożowa na mleku sojowym (zboża 78% (jęczmień, żyto),soja )  

herbata 

 

 

zupa z botwinki z ziemniakami ( bulion mięso-warzywny, buraki czerwone, botwina, marchewka, ziemniaki, pietruszka, selerśmietana 18%, sól, pieprz, zioła

 

łazanki z kiszoną kapustą ,mięsem mielonym i pieczarkami ( makaron łazanka z mąki makaronowej pszennej , kapusta kiszona, koncentrat pomidorowy  30%, mięso mielone z szynki wieprzowej, boczek wędzony, cebula, pieczarki, czosnek, sól,  pieprz,  papryka słodka )

 

 kompot (śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia,  rabarbar,  cukier)

 

 

serek homogenizowany waniliowy, banan

 woda z cytryną i miętą

 

 

2024

06-07

 

 

 chleb orkiszowy ( zawiera pszenicę )(3) z masłem (2),

 pasta z tuńczyka z twarogiem i ogórkiem kiszonym (tuńczyk w sosie własnym, twaróg półtłusty, jogurt naturalny, ogórek kiszony, cebula, czosnek , sól, pieprz)

 

kawa  zbożowa   na  mleku  

 

 

 

 

 

Żurek  z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, zakwas z mąki żytniej,   seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła  , przyprawy, sól, pieprz)

 

 

Filet z miruny w panierce  (miruna filet, mąka pszenna, jaja, koperek, cytryna, sól, pieprz cytrynowy )

ziemniaki

surówka wielowarzywna ( kapusta pekińska, papryka czerwona, ogórek kiszony, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, cebula czerwona, koperek, cukier ,sól, pieprz, olej )

 

 sok jednodniowy owocowo-warzywny(jabłko, burak, cytryna)

 

 

 

 

Arbuz

 

rogal maślany (mąka pszenna, drożdże, cukier, tłuszcz roślinny, sól) , 

 

mleko / herbata z sokiem żurawinowym

 

Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych.

Wszelkie informacje na temat produktów użytych w procesie przygotowania posiłków są dostępne w biurze intendenta

 

 

 

 

Alergeny:

  1. seler i produkty pochodne
  2. mleko, nabiał i produkty pochodne ( łącznie z laktozą )
  3. gluten pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i produkty pochodne
  4. jaja i produkty pochodne
  5. skorupiaki i produkty pochodne
  6. ryby i produkty pochodne
  7. mięczaki i produkty pochodne
  8. orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  9. orzechy tj. Migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia, oraz produkty pochodne
  10. soja i produkty pochodne
  11. gorczyca i produkty pochodne
  12. Sezam i produkty pochodne
  13.  Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio

      do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

  1. łubin i produkty pochodne