JADŁOSPIS

Jadłospis

 

Dzień

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PON.

2024

05-06

 

 

 

 

Bułka grahamka ze słonecznikiem i siemieniem  lnianym (zawiera mąkę pszenną graham )

 z masłem

pasta z suszonych pomidorów  ( pomidory suszone,  oliwa z oliwek, miód, cytryna, czosnek )

 

   kakao na mleku

 

alergeny: 2,3

 

Barszcz biały z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, cebula, zakwas z mąki pszennej ,   seler, boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła  , przyprawy, chrzan tarty,  sól, pieprz)

 

Makaron z twarogiem i cukrem ( makaron z mąki makaronowej pszennej, twaróg półtłusty, cukier, masło

 dodatek : mus owocowy

 

  kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia,  cukier

 

alergeny: 1,2,3

 

Kuskus a,la Bounty ( kaszka kuskusmleko , cukier waniliowy, wiórki kokosowe,  banany , wiórki czekoladowe z czekolady deserowej )

 

herbata owocowa

 

alergeny:2,3

WT.

2024

05-07

 

Chleb pszennożytni   z masłem,

 , sałata,  ser żółty, ogórek zielony

płatki kukurydziane z mlekiem

( mleko, mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy jęczmienny, cukier, sól, barwniki: karoteny, karmel )

 

herbata

 

alergeny: 2,3,

 

Zupa ryżówka

(bulion mięsno warzywny, marchew, pietruszka, seler, por, kurczak, indyk, wołowe- goleń, ryż, przyprawy, pietruszka zielona, sól, pieprz, czosnek, cebula

 

kotlety mielone wieprzowo-wołowe  ( mięso mielone wieprzowe , mięso mielone wołowe, bułka pszenna   , jajka, mąka pszenna zioła, przyprawy, olej )  

ziemniaki,

surówka colesław  (kapusta biała, marchewka, cebula, kukurydza, jogurt naturalny, majonez (olej rzepakowy rafinowany jaja, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy) sól, pieprz),

 kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia,  cukier

 

alergeny:1,2,3,4

drożdżówka z owocami i posypką (zawiera jaja, masło , mąkę pszenną)

 

winogrona,

 

mleko,

 

woda stołowa

 

alergeny:2,3,4

ŚRO.

2024

05-08

 

Chleb pszennożytni   z

masłem  , sałata, szynka wiejska ,

papryka czerwona

 

 

mleko, herbata

 

alergeny:2,3

Zupa ogórkowa z ziemniakami 

(bulion drobiowo – warzywny ,  marchewka , pietruszka,  ogórki kiszone , seler , kurczak , indyk – udziec, śmietana 15%, mleko 2% , ziemniaki,   sól, pieprz, zioła)

 

 gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką( mięso z udźca indyka, woda, pieczarki, papryka mix, cebula, czosnek, mąka pszenna, przyprawy, sól, pieprz , olej) 

kasza mix ( kasza jęczmienna, kasza gryczana), 

 

 kompot ( śliwka , porzeczka , aronia , wiśnia,  cukier

 

alergeny:1,2,3

 

Budyń waniliowy  na mleku owsiano-migdałowym ,

z

 mus mango

 

bułeczka szkolna ( zawiera pszenicę)

 

herbata

 

alergeny:3

 

 

 

 

CZW.

2024

05-09

 

Kajzerka pszenna(3) z masłem ,szynka biała (zawiera białko sojowe )

szpinak baby,

rzodkiewka

kawa zbożowa na mleku owsianym (zboża 78% (jęczmień, żyto

 

herbata 

alergeny:2,3,10

Krem z zielonych warzyw  (  groszek zielony, brokuły, brukselka, cebula, por, ziemniaki, pietruszka, seler, śmietana 18%, sól, pieprz, czosnek,

dodatek: ryż preparowany

 

kartacze z mięsem (woda, grysik ziemniaczany , skrobia ziemniaczana, mięso wołowe , mięso wieprzowe , białko sojowe, cebula, sól, przyprawy (zawierają gorczycę), olej rzepakowy,  suszone warzywa (marchew, pietruszka, por, cebula),błonnik pszenny bezglutenowy, mąka ryżowa),

surówka z kapusty kiszonej ( kapusta kiszona, marchew, jabłko, cebula, koperek, olej)

 

alergeny: 1,2

 

Galaretka „kolorowe kryształki”  

 gruszka

chrupki ryżowe

 

 woda z cytryną i miętą

 

alergeny:—-

 

PT.

2024

05-10

 

Chleb orkiszowy ( zawiera pszenicę ) z masłem ,

halibut wędzony

sałatka z ogórka zielonego, papryki i pomidora z cebulką i oliwą z oliwek 

kakao na mleku

 

alergeny:2,3,5,10

 

Zupa kalafiorowa z koperkiem (bulion warzywny, kalafior,  koperek,   marchewka , pietruszka, kasza manna pszenna,  seler,  por ,  śmietana 15%, mleko 3,2% , masło 82%, sól, pieprz, zioła)

 

filet z miruny w panierce miruna -fliet, mąka pszenna, jajka, bułka tarta pszenna, przyprawa ziołowa do ryb sól,  pieprz,  olej ) ,

ogórek kiszony 

 ziemniaki ,

 sok jednodniowy owocowo-warzywny ( jabłko, rabarbar, buraczek, cytryna)

 

alergeny:1,2,3,5

 

grahamka  pszenna  z masłem,

jogurt naturalny z masłem orzechowym miodem i granolą (granola: zawiera gluten, soję)

 

jabłko

 

herbata

 

alergeny:2,3,10

PON.

2024

05-13

Chleb pszenno – żytni  z masłem  sałata, rzodkiewka, ogórek zielony, pomidor, kiełki

 owsianka  na mleku  

 

herbata

 

 alergeny:2,3

zupa z botwinki z ziemniakami ( bulion mięso-warzywny, buraki czerwone, botwina, marchewka, ziemniaki, pietruszka, selerśmietana 18%, sól, pieprz, zioła

 

ryż długoziarnisty z jabłkami, brzoskwiniami  i cynamonem 

( ryż paraboliczny długoziarnisty, jabłka,brzoskwinie,  cukier, cynamon, ) 

dodatek: jogurt naturalny

 kompot (śliwka, porzeczka, aronia, agrest,)

 

alergeny:1,2,3,4

Kajzerka pszenna  z masłem

sałata masłowa, kiełbasa krakowska sucha,

  rzodkiewka

 

woda stołowa / herbata

 

alergeny:2,3

 

 

 

 

WT.

2024

05-14

 

Bułka  sojowa  pszenna ( zawiera pszenicę, sezam, soję ) (2) , szynka szefa (Poliwczak ), sałata zielona  , pomidor , 

 

 

kawa zbożowa na mleku (mleko, Zboża 78% (jęczmień, żyto), cykoria, cukier )

 

 alergeny:2,3,12

kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny, kapusta kiszona, marchewka , pietruszka, ziemniaki, seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, żeberka wędzone,  zioła  , przyprawy, sól, pieprz)

 

kotlet drobiowy po parysku  (filet z kurczaka,   jajka, mąka pszenna, mleko 3,2%, olej , przyprawy, zioła, czosnek,   sól, pieprz, )

łódeczki ziemniaczane z pieca

surówka z marchewki i jabłka  ( marchew,  jogurt naturalny, śmietana  18%, cytryna, cukier, sól)

 

  kompot (śliwka, porzeczka, aronia, , agrest, cukier )

 

 alergeny:1,2,3,4

 

 

 

ciasto orkiszowe (mąka pszenna orkiszowa, cukier trzcinowy, jaja, olej, śliwka węgierka, orzechy włoskie, żel morelowy

banan (połówka),

mleko,

herbata

 

 alergeny:2,3,8,9

 

ŚRO.

2024

05-15

 

Chleb pszenno – żytni  z masłem , szpinak baby, polędwica sopocka, żółty ser, pomidor

 

herbata

kakao na mleku

 alergeny:2,3,4

 

 Zupa jarzynowa z makaronem (bulion mięsno -warzywny, brokuły,  fasolka szparagowa,  groszek zielony, brukselka,  marchewka ,  pietruszka,   seler,  por,  makaron z mąki makaronowej pszennej,   przyprawy, sól, pieprz, zioła)

 

gulasz wołowy ( mięso wołowe, woda, cebula mąka pszenna , papryka czerwona, sól, pieprz)

kluseczki gnocchi

ogórek kiszony z papryką, marchewka i cebulką

napój: woda z cytryną, miętą i  miodem

 

alergeny:1,2,3,

Jogurt owocowy bakoma

 

Naleśnik amerykański ( skład : mąka pszenna, kefir, jaja, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy)

 

 alergeny:2,3

 

 

 

 

CZW.

2024

05-16

 

 

Bułka grahamka ze

słonecznikiem i siemieniem  lnianym (zawiera mąkę pszenną graham )

z masłem

sałata, polędwica drobiowa, rzodkiewka, ogórek zielony

 

 mleko / herbata

 

 alergeny:2,3

 

Zupa pomidorowa z makaronem (bulion drobiowo – warzywny, marchewka , pietruszka,   seler, por , kurczak , makaron (Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy durum (semolina), jaja przepiórcze 10%, woda, kurkuma – przyprawa),  koncentrat pomidorowy 30%, sól, pieprz, zioła)

 

pałeczki  z kurczaka duszone  ( pałki z kurczaka, mieszanka ziół , papryka słodka, czosnek,  sól, pieprz,  olej rzepakowy)

ryż paraboliczny

sałata lodowa ze śmietaną i jogurtem ( sałata lodowa, jogurt naturalny, śmietana 18%, sól, cukier, cytryna )

 

 kompot (śliwka , porzeczka, aronia, agrest, cukier )

 

alergeny:1,2,3

 

 

Chleb pszenno – żytni  z masłem , twarożek śmietankowy ),

 

sałatka owocowa z czekoladą i migdałami ( jabłko, gruszka, mandarynka, banan, winogrona, wiórki czekoladowe z czekolady deserowej, migdały )

 

woda

alergeny:2,3

 

PT.

2024

05-17

 

Bułka włoska pszenna ( zawiera pszenicę, mleko, sezam)    z masłem

pasta jajeczna z łososiem , ze szczypiorkiem

(skład: jajka, łosoś wędzony , majonez ( zawiera żółtka jaj,) szczypiorek

 

kakao na mleku

 

 alergeny:2,3,5, 12

Żurek  z ziemniakami (bulion mięsno – warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, zakwas z mąki żytniej,   seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła  , przyprawy, sól, pieprz)

 

nuggetsy rybne z mintaja w panierce ( filet z mintaja , mąka pszenna, jaja , przyprawy)

ziemniaki

warzywa „letni ogród” (brokuł, kalarepa, marchewka junior, żółta marchewka, zioła :gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, kurkuma, goździki, liść laurowy), sproszkowane warzywa (cebula, pasternak) olej, sól)

 

sok jednodniowy owocowo-warzywny ( jabłko, mandarynka, papryka, marchew)

 

 alergeny:1,2,3,4,5

Jogurt naturalny z nasionami chia i miodem,

 

 mus owocowy 

 

bułka maślana (mąka pszenna, drożdże, cukier, tłuszcz roślinny, sól) , 

 

  herbata

 

 alergeny:2,3

 

 

 

 

 

 

Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych.

Wszelkie informacje na temat produktów użytych w procesie przygotowania posiłków są dostępne w biurze intendenta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny:

  1. seler
  2. mleko, nabiał
  3. gluten
  4. jaja
  5. ryby
  6. skorupiaki i produkty pochodne
  7. mięczaki i produkty pochodne
  8. orzeszki ziemne i produkty pochodne
  9. orzechy
  10. soja i produkty pochodne
  11. gorczyca i produkty pochodne
  12. Sezam i produkty pochodne
  13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowejbezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  14. łubin i produkty pochodne