JADŁOSPIS

Jadłospis

 

 

 

Dzień

 

Drugie śniadanie

Obiad

Podwieczorek

2024-

04-22

 

Chleb pszenno – żytni  z masłem ,

sałatka „szopska”( pomidory, ogórki, roszponka, kukurydza konserwowa, Ser Favita półtłusty ( ser: lakton kwasu glukonowego, mleko pasteryzowane, podpuszczka mikrobiologiczna, sól spożywcza )

 

 herbata z miodem i sokiem żurawinowym ( 100%)

alergeny: 2,3

 

Zupa grochowa  z ziemniakami ( bulion  mięsno – warzywny, groch łuskany , kiełbasa wieprzowa toruńska,  marchew, pietruszka, ziemniaki, boczek wędzony ,  seler, czosnek, ,  sól, pieprz, zioła)

 

jajko sadzone ,

ziemniaki,

fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą ( zawiera pszenicę)

 

  kompot  wieloowocowy

alergeny: 1,2,3,4

Naleśnik pancakes ( skład : mąka pszenna, kefir, jaja, cukier, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy)

 z syropem toffi  

 i musem jabłkowym,

 

mleko, herbata

alergeny: 2,3,4

2024-

04-23

Grahamka ( z mąki pszennej graham) z masłem ,

szynka drobiowa, sałata, pomidor

 

kawa zbożowa  na mleku

  herbata

 

alergeny:2,3

 

Zupa krem z pieczonej papryki    (bulion drobiowo – warzywny , papryka czerwona,  marchewka , pietruszka, ziemniaki,   seler , kurczak  , śmietana 15%, mleko 3,2% ,papryka słodka,  sól, pieprz, zioła z bułeczką pszenną

 

kurczak teriyaki z ryżem i warzywami

(składniki:  filet z kurczaka, woda, sos sojowy, miód, imbir, cytryna, czosnek, skrobia ziemniaczana , sezam, papryka słodka, bukiet warzyw :marchew czerwona i żółta, brokuł, kalafior )

ryż paraboliczny

 

kompot owocowy

alergeny: 1,2,3

 

Chleb pszenno – żytni z masłem  i miodem, mandarynka,  

 

herbata  (- )

maślanka owocowa

alergeny:2,3

2024-

04-24

 

Kajzerka pszenna z masłem, pasta ze słonecznika z pomidorami

 

kakao na mleku

herbata z cytryną

alergeny:2,3

 

 

Zupa kalafiorowa  z koperkiem i makaronem

(bulion mięsno -warzywny, kalafior, koperek, , marchewka , pietruszka , makaron z mąki makaronowej pszennej, mięso wieprzowe z szynki , seler,   śmietana  15%, mleko 3,2% , czosnek, sól, pieprz, zioła)

 

bitki wieprzowe z duszoną cebulką ( mięso wieprzowe z szynki, mąka pszenna , cebula, masło, sól, pieprz )

 kasza bulgur ( zawiera pszenicę )

sałatka szwedzka

( ogórki kiszone, marchew, jabłko ,cebula, koperek)

 

 kompot  wieloowocowy

alergeny:1,2,3

 

Jogurt naturalny  z płatkami zbożowymi Musli tropikalne : płatki owsiane pełnoziarniste (30%), mieszanka owocowo-orzechowa (30%) – rodzynki, suszone banany, kostki papaja,  płatki kokosowe prażone, orzechy laskowe, płatki pszenne (28%), płatki kukurydziane (12%). ,

 

herbata (- )

alergeny:2,3,8,9

2024-

04-25

Chleb pszenno – żytni  z masłem   

pasta z szynki i jajka ( szynka z indyka  , jajka, szczypiorek, jogurt naturalny, majonez kielecki( skład: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych )

 

pomidor,

mleko

 herbata

alergeny:2,3,4

Zupa szpinakowa   z ziemniakami (bulion warzywny, szpinak liściasty, szpinak rozdrobniony, marchew, pietruszka, ziemniaki,  seler, czosnek, śmietana 15%,  mleko 3,2%   masło 82%, mąka pszenna,  sól, pieprz, zioła) (1,2 )

 

makaron spaghetti a la carbonara  (mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej)(3), sos (woda, śmietanka 30%,  boczek wędzony ,  czosnek, mąka pszenna, jajka, pietruszka zielona, ser żółty,  zioła, pieprz, sól ) (2,3)

 

 kompot  wieloowocowy

alergeny:1,2,3

 

 

Bułka francuska (zawiera pszenicę)

z masłem

szpinakiem baby, kiełbasą krakowską i ogórkiem zielonym,

 

maślanka owocowa ( zawiera mleko)

 

 herbata z cytryną(-)

alergeny:2,3

2024-

04-26

 

Chleb pszenno – żytni  z masłem

 twarożek „wieluń”, rzodkiewka , pomidor, 

 

kakao na mleku

alergeny:2,3

 

Zupa pieczarkowa z pęczakiem (bulion drobiowo – wieprzowy  pieczarki, marchewka , pietruszka,   seler , kasza pęczak,   sól, śmietana 18%,  pieprz, zioła) ,

 

 filet z miruny w cieście ( ryba miruna – filet , mąka pszenna, jaja, mleko, przyprawy, sól, pieprz, olej rzepakowy )

 ziemniaki ,

surówka z pora

( por, marchew, jabłko, jogurt naturalny, majonez ( zawiera żółtka jaj, przyprawy)

 

sok jednodniowy owocowo- warzywny (jabłko, gruszka, czerwona porzeczka)

 

alergeny:1,2,3,4,5

 

 

koktajl jogurtowy z  mango  ( jogurt naturalny, mango, miód)

 

pieczywo ryżowe ( ryż brązowy 100% ), 

 

woda

alergeny:2

 

                                                          

                                  

                                                                                                              SMACZNEGO:)

 

Alergeny:

  1. seler
  2. mleko, nabiał
  3. gluten
  4. jaja
  5. ryby
  6. skorupiaki i produkty pochodne
  7. mięczaki i produkty pochodne
  8. orzeszki ziemne i produkty pochodne
  9. orzechy
  10. soja i produkty pochodne
  11. gorczyca i produkty pochodne
  12. Sezam i produkty pochodne
  13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  14. łubin i produkty pochodne
  15.