Jadłospis
Dzień |
Drugie śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
---|---|---|---|
2023 05-29 |
Chleb pszenno – żytni (3) z masłem (2) , serem żółtym (2) sałatą zieloną , pomidorem, herbata mleko (2) |
Zupa jarzynowa z ziemniakami (bulion mięsno -warzywny, brokuły, fasolka szparagowa, ziemniaki, groszek zielony, brukselka, kapusta młoda, marchewka , pietruszka, mięso z kurczaka, seler, por, przyprawy, sól, pieprz, zioła) (1,3) kluski na parze z musem truskawkowym (mąka pszenna, woda, drożdże, olej rzepakowy, jaja, serwatka w proszku (z mleka) cukier, sól) (2,3,4) mus truskawkowy: truskawki, miód, jogurt naturalny) (2) kompot( wiśnia , truskawka, aronia , cukier ) |
Kajzerka pszenna z masłem (2,3) , szynką wieprzową, sałatą , rzodkiewką . herbata |
2023 05-30 |
Chleb pszenno – żytni (3) z masłem (2) polędwica drobiową , szpinakiem “baby”, ogórek zielony, kakao na mleku (2) |
zupa pieczarkowa z kaszą pęczak (bulion warzywny, pieczarki , marchewka,, pietruszka, seler, cebula, por, śmietana 15%, mleko 3,2% , masło 82%, sól, pieprz, przyprawy( zioła ), kasza pęczak ( zawiera pszenicę) (1,2,3) gulasz wieprzowy (łopatka wieprzowa, woda, cebula, marchewka, papryka czerwona, mąka pszenna , zioła, przyprawy, sól, pieprz )(3) makaron ( makaron z mąki makaronowej pszennej)(3) surówka wielowarzywna ( kapusta pekińska, marchewka, jabłko, cebula, ogórek kiszony, papryka czerwona, kukurydza konserwowa , groszek konserwowy, olej) , kompot( wiśnia , truskawka, aronia , cukier ) |
Kasza manna (z pszenicy)(3) na mleku owsianym z owocami (banan, truskawka, winogrona , kiwi), herbata |
2023 05-31 |
Chleb pszenno – żytni z masłem (2,3), kiełbaski drobiowe, jajko (połówka) (4) ketchup, papryka czerwona herbata , |
Zupa ogórkowa z ryżem (bulion drobiowo – warzywny , marchewka , pietruszka, ogórki kiszone , seler , kurczak , indyk – udziec, śmietana 15%, mleko 2% , sól, pieprz, zioła) kotlet drobiowy panierowany (filet z kurczaka, bułka tarta , jajka, mąka pszenna, olej przyprawy, zioła, sól)(2,3,4) ziemniaki, sałata lodowa ze śmietana i jogurtem ( sałata lodowa, jogurt naturalny, śmietana 18%, sól, cukier, cytryna )(2) kompot ( wiśnia, truskawka, aronia, cukier ) |
Smoothie owocowe ( borówka amerykańska, truskawka, sok jabłkowy 100%, rukola) wafle ryżowe woda stołowa |
2023 06-01 |
Chleb pszenno- żytni z masełkiem pomidorowym (masło, pomidory suszone, koncentrat pomidorowy 30%, miód, czosnek, cytryna, sól, pieprz)(2) kakao na mleku (2) |
Zupa krem z białych warzyw (bulion warzywny, kalafior, ziemniaki, koperek, , pietruszka, seler, por , śmietana 15%, mleko 3,2% , masło 82%, sól, pieprz, zioła) (1,2), chilli con carne z ryżem ( ryz długoziarnisty, sos: mięso mielone wołowo-wieprzowe, pomidory, papryka czerwona, fasola czerwona, koncentrat pomidorowy, cebula, czosnek, mąka pszenna, papryka słodka, papryka chilli, sól, pieprz (3) kompot ( wiśnia, truskawka, aronia, cukier ) |
Jagodzianka ( mąka pszenna, cukier, tłuszcz roślinny, drożdże, nadzienie jagodowe) mleko (2) |
2023 06-02 |
Chleb z masłem (2,3), pasta twarogowa z groszkiem ( twaróg półtłusty, śmietana 18%, szczypiorek, groszek konserwowy, sól, pieprz, czosnek )(2,3,4) pomidor kawa zbożowa (mleko, Zboża 78% (jęczmień, żyto), cykoria. (2,3) |
Zupa pomidorowa (bulion drobiowo – warzywny , koncentrat pomidorowy 30%, marchewka , pietruszka, seler, por , kurczak , śmietana 15%, mleko 3,2% , sól, pieprz, zioła) (1,2) z makaronem (Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy durum (semolina), jaja przepiórcze 10%, woda, kurkuma – przyprawa)(3,4) Filet z miruny saute (miruna filet, mąka pszenna, koperek, cytryna, sól, pieprz cytrynowy ) (3,5) , ziemniaki kapusta kiszona zasmażana (kapusta kiszona, mąka pszenna, boczek wędzony, koperek,czosnek, przyprawy: sól, pieprz, kminek kompot ( wiśnia, truskawka, aronia, cukier ) |
Budyń waniliowy (budyń waniliowy: (skrobia ziemniaczana, kukurydziana, cukier, aromat, barwniki:kurkumina, karoteny), mleko) (10) herbata |
Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych
Alergeny:
-
seler
-
mleko, nabiał
-
gluten
-
jaja
-
skorupiaki i produkty pochodne
-
ryby
-
mięczaki i produkty pochodne
-
orzeszki ziemne i produkty pochodne
-
orzechy
-
soja i produkty pochodne
-
gorczyca i produkty pochodne
-
Sezam i produkty pochodne
13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowejbezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
14. łubin i produkty pochodne