JADŁOSPIS



Poniedziałek 20.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,8

Chleb pszenno – żytni z masłem , powidłami śliwkowymi,

owsianka na mleku z orzechami i suszonymi owocami ( płatki owsiane, mleko, masło orzechowe ( z orzechów laskowych) miód, herbata z pomarańczą

Obiad alergeny:

1,2,3

Zupa grochowa z ziemniakami

(bulion mięsno – warzywny, groch łuskany , kiełbasa wieprzowa toruńska, marchew, pietruszka, ziemniaki, boczek wędzony , seler, czosnek, , sól, pieprz, zioła)

pierogi z serem

(mąka pszenna, woda, olej, jajka, twaróg półtłusty, cukier) z masełkiem i cukrem cynamonowym,

surówka z marchewki i jabłka (marchew, jabłko, cytryna, miód), kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3

Tosty pszenne z masłem, szynką i serem żółtym, pomidorki koktajlowe,

banan (połówka), herbata owocowa



Wtorek 21.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,10

Bułka sojowa pszenna ( zawiera pszenicę, sezam, soję ) ,

szynka domowa , sałata zielona , pomidor ,

kawa zbożowa na mleku (mleko, Zboża 78% (jęczmień, żyto), cykoria, cukier )

Obiad alergeny:

1,2,3,4

Zupa pomidorowa z makaronem

(bulion drobiowo – warzywny, marchewka , pietruszka, seler, por , kurczak , koncentrat pomidorowy 30%, śmietana 18%, sól, pieprz, zioła)

makaron : (Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy durum (semolina), jaja przepiórcze 10%, woda, kurkuma – przyprawa),

pieczeń ze schabu w sosie

(schab wieprzowy, cebula, czosnek, przyprawy, sól, pieprz, mąka pszenna) ,

ziemniaki,

surówka z kapusty pekińskiej

(kapusta pekińska, papryka czerwona, ogórek kiszony, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, cebula czerwona, koperek, cukier ,sól, pieprz, olej ) , kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

3

Kasza kuskus z gruszką i cynamonem ( kasza kuskus (zawiera pszenicę), napój migdałowo-owsiany, gruszka, miód, cynamon),

wafle ryżowe( ryż brązowy 100% ), woda



Środa 22.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3

Kajzerka pszenna z masłem, sałata, pomidor, polędwica sopocka,

kawa zbożowa na mleku owsianym (zboża 78% (jęczmień, żyto) , herbata

Obiad alergeny:

1,2,3,4

Zupa brokułowa z makaronem (bulion warzywny, brokuły, marchewka , pietruszka, koperek, seler, por, masło 82%, sól, pieprz, zioła), makaron (mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej)

kotlet drobiowy w sezamie

(filet z kurczaka, jajka, mąka pszenna, mleko 3,2%, bułka tarta, ziarno sezamu, olej , przyprawy, zioła, sól, pieprz), ziemniaki

sałata lodowa ze śmietana i jogurtem (sałata lodowa, jogurt naturalny, śmietana 18%, sól, cukier, cytryna , kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3,4

Babka „murzynek” ( zawiera mąkę pszenna, jaja, mleko)

kiwi,

napój sojowo- owsiany



Czwartek 23.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,10

Chleb pszennożytni

kiełbaski wieprzowe ( zawierają białko sojowe) , ketchup, ogórek zielony

kawa zbożowa na mleku

Obiad alergeny:

1,3

kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami

(bulion mięsno – warzywny, kapusta kiszona, marchewka , pietruszka, ziemniaki, seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła , przyprawy, sól, pieprz)

gulasz wołowy z makaronem (wołowina , woda, mąka pszenna, olej przyprawy, zioła, sól)

makaron kolorowy (Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy z pełnego ziarna

ogórek kiszony

sok owocowo – warzywny jednodniowy ( jabłko, dynia, cytryna)

Podwiecz.

alergeny:

2,3

kajzerka pszenna z masłem polędwicą sopocką ,

sałata, ogórek zielony, herbata, mleko



Piątek 24.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3

Bułka grahamka ( zawiera pszenicę ) z masłem

żółtym serem i szynką konserwową,

sałata zielona, rzodkiewka, kiełki

herbata

Obiad alergeny:

1,2,3,4,5

Zupa ryżówka (bulion mięsno – warzywny , marchewka , pietruszka, seler , por, kurczak , indyk – udziec, mięso wołowe – goleń, ryż, sól, pieprz, zioła

Filet z mintaja w panierce

(mintaj filet, jaja,mleko, bułka tarta, mąka pszenna, przyprawy, sól, pieprz) (3,5)

ziemniaki

surówka z pora, marchewki i jabłka ( por, marchew, jabłko, koperek, kukurydza konserwowa, jogurt naturalny, majonez kielecki: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)

sok jednodniowy owocowo-warzywny (jabłko, pomarańcza, rokitnik, kurkuma)

Podwiecz.

alergeny:

2,3,4

Jogurt owocowy (2)

mini pączusie serowe ( zawierają pszenicę, jaja, twaróg)

herbata

Poniedziałek 27.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,4

Bułka razowo- żytnia (3) masłem(2)

pasta jajeczna (jajka, jogurt naturalny, szczypiorek, majonez kielecki (olej rzepakowy rafinowany musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy) woda, żółtka jaj kurzych (7,0%) sól) pomidor

herbata ( woda, herbata , cukier)

Obiad alergeny:

1,2,3

Zupa jarzynowa z kasza jaglaną (bulion mięsno -warzywny, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, brukselka, marchewka , pietruszka, seler, por, kasza jaglana, przyprawy, sól, pieprz, zioła)

gołąbki w sosie pomidorowym ( ryż, mięso wieprzowe z łopatki, kapusta biała, cebula, masło, olej, sól,)

sos: bulion warzywny, mąka pszenna, masło, koncentrat pomidorowy, śmietanka 30%, sól, pieprz ).

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3

kajzerka pszenna (3) z masłem (2)

kasza manna na mleku, winogrona, herbata owocowa

Wtorek 28.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,10

Chleb pszennożytni (3)

kiełbaski drobiowe z indyka ( zawiera soję) (10), ketchup, papryka czerwona

kawa zbożowa na mleku (2,3) herbata

Obiad alergeny:

1,2,3

Zupa krem z pieczonej papryki (bulion drobiowo – warzywny , papryka czerwona, marchewka , pietruszka, ziemniaki, seler , kurczak , śmietana 15%, mleko 3,2% ,papryka słodka, sól, pieprz, zioła )

z grzankami pszennymi

potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami (filet z kurczaka, ryż paraboliczny, warzywa

mieszanka : marchewka, papryka czerwona, por, cebula, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie) woda, mąka pszenna, przyprawy, cukier, ocet jabłkowy , imbir, sól , pieprz)

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3

Galaretka owocowa,

rogalik maślany (mąka pszenna, drożdże, cukier, tłuszcz roślinny, sól)

z twarożkiem i mandarynkami, herbata,



Środa 29.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,9

Chleb pszennożytni (3)

z masłem, polędwica z pasieki, szpinak baby, rzodkiewka

musli tropikalne ( płatki owsiane pełnoziarniste (30%), mieszanka owocowo-orzechowa (30%) – rodzynki, suszone banany, kostki papaja, płatki kokosowe prażone, orzechy laskowe, płatki pszenne (28%), płatki kukurydziane (12%). mleko,

Obiad alergeny:

1,2,3,4,

Zupa ogórkowa z ziemniakami

(bulion drobiowo – warzywny , marchewka , pietruszka, ogórki kiszone , seler , kurczak , indyk – udziec, śmietana 15%, mleko 2% , ziemniaki, sól, pieprz, zioła)

kotlety mielone wieprzowo-wołowe, ziemniaki,

surówka colesław

(kapusta biała, marchewka, cebula, kukurydza, jogurt naturalny, majonez (olej rzepakowy rafinowany jaja, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy) sól, pieprz,

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2

Jogurt owocowy bakoma (serwatka odtworzona, cukier, owoce 2 %, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, barwnik: kurkumina, aromat, żywe bakterie jogurtowe: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) (2),

paluchy kukurydziane, jabłko, woda



Czwartek 30.11.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,5,12

Chleb pszenno – żytni 7 ziaren ( sezam, żyto, owies, pszenica, słonecznik, kminek, otręby pszenne, płatki ziemniaczane )

pasta z tuńczyka i twarogu

(twaróg półtłusty, tuńczyk w sosie własnym, groszek konserwowy, cebula czerwona śmietana 18%, musztarda sarepska (woda, gorczyca biała i czarna (w tym gorczyca biała – 14%), ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy, estragon, kurkumina) sól, pieprz )

ogórek kiszony , kakao na mleku

Obiad alergeny:

1,2,3,5

barszcz biały z ziemniakami

(bulion mięsno – warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, cebula, zakwas z mąki pszennej , seler, boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła , śmietana 18 % , przyprawy, chrzan tarty, sól, pieprz)(1,2)

pieczeń z szynki wieprzowej

kluski śląkie ( ziemniaki, maka pszenna, jaja ),

kapusta czerwona z cebulką i jabłkiem

sok jednodniowy owocowo- warzywny( jabłko, biała kapusta, cytryna)

Podwiecz.

alergeny:

2,3,4

Mus owocowy , mini drożdżówka ( zawiera mąkę pszenną, jaja, mleko ), herbata

Piątek 1.12.2023

Śniadanie

alergeny:

2,3,

Chleb pszenno – żytni z masłem

kiełbasa krakowska sucha,

sałata zielona , ogórek kiszony

kakao na mleku(2)

Obiad alergeny:

Zupa szpinakowa z lanym ciastem (bulion warzywny, szpinak liściasty, szpinak rozdrobniony, marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, czosnek, śmietana 15%, mleko 3,2% masło 82%, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz, zioła)

filet z miruny saute

(miruna filet, maka pszenna, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, koperek, sól )

ziemniaki,

fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą

sok jednodniowy owocowo- warzywny( jabłko, biała kapusta, cytryna)

Podwiecz.

alergeny:

Budyń waniliowy na mleku owsianym

(budyń waniliowy (skrobia ziemniaczana, kukurydziana, cukier, aromat, barwniki: kurkumina, karoteny), napój owsiany) , melon (cząstka)

batonik zbożowy Bakalland (zawiera pszenicę, owies, mleko)

Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych.

Wszelkie informacje na temat produktów użytych w procesie przygotowania posiłków są dostępne

w biurze intendenta

Alergeny:

  1. seler

  2. mleko, nabiał

  3. gluten

  4. jaja

  5. ryby

  6. skorupiaki i produkty pochodne

  7. mięczaki i produkty pochodne

  8. orzeszki ziemne i produkty pochodne

  9. orzechy

  10. soja i produkty pochodne

  11. gorczyca i produkty pochodne

  12. Sezam i produkty pochodne

13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowejbezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

14. łubin i produkty pochodne