JADŁOSPIS

 

Poniedziałek 8.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,8

Chleb pszenno – żytni  z masłem , żółtym serem,  szpinakiem baby, pomidorem

 

 owsianka  na mleku  z masłem orzechowym i suszonymi owocami ( płatki owsiane, mleko,  masło orzechowe  ( z orzechów laskowych), miód , morele suszone, rodzynki, śliwki kalifornijskie ,

 herbata

Obiad alergeny:

1,2,3

Zupa ogórkowa z ryżem (bulion drobiowo – warzywny ,  marchewka , pietruszka,  ogórki kiszone , seler , kurczak , indyk – udziec, śmietana 15%, mleko 2% ,    sól, pieprz, zioła)

 

makaron z twarogiem i cukrem ( makaron z mąki makaronowej pszennej, twaróg półtłusty, cukier, masło

dodatek: jabłko

 

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3,10

kajzerka pszenna  z masłem ,  polędwicą sopocką (zawiera białko sojowe) ,

sałata,  ogórek zielony,   herbata, mleko

 

Wtorek 9.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,10,12

Bułka  sojowa  pszenna ( zawiera pszenicę, sezam, soję )  ,

 szynka wiejska ( zawiera białko sojowe) , sałata zielona  , pomidor , 

kakao na mleku  (mleko, kakao ciemne, cukier )

Obiad alergeny:

1,2,3,4

 

 Zupa jarzynowa z kaszą manną (bulion mięsno -warzywny, brokuły,  fasolka szparagowa,  groszek zielony, brukselka,  marchewka , kalafior,   pietruszka,   seler,  por, kasza manna z pszenicy,   przyprawy, sól, pieprz, zioła)

kotlet mielony wieprzowy (mięso wieprzowe z szynki , mięso wieprzowe z łopatki, bułka pszenna   , jajka, mąka pszenna , cebula, zioła, przyprawy, olej )

ziemniaki

 buraczki zasmażane  (burak czerwony,  masło, cukier, sól, pieprz )

 

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

3

Kaszka kuskus z brzoskwiniami na mleku migdałowym ( kasza kuskus (zawiera pszenicę), napój migdałowy, brzoskwinie w syropie , miód, )

chrupki kukurydziane bananowe,

 woda

 

Środa 10.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,10

Kajzerka pszenna z masłem, sałata, pomidor,  schab ojca Grzegorza ( zawiera białko sojowe) ,

kawa zbożowa na mleku   (zboża 78% (jęczmień, żyto, cykoria) , mleko, cukier)herbata 

Obiad alergeny:

1,2,3

Zupa ziemniaczana na wędzonce (bulion drobiowo – warzywny , ziemniaki , marchewka , pietruszka, żeberka wędzone, boczek wędzony,   seler, por , łopatka wieprzowa,   sól, pieprz, zioła)

 

makaron spaghetti z z sosem mięsno- pomidorowym  (Mąka makaronowa z pszenicy durum,    

sos: woda, koncentrat pomidorowy 30%, mięso wieprzowe z łopatki, cebula, czosnek, mąka pszenna, zioła, pieprz, sól )

ser żółty 

 kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,

Koktajl jagodowo- truskawkowo- bananowy ( jagody, truskawki, banan, jogurt naturalny, miód )

paluchy kukurydziane (kasza kukurydziana 90%, kasza jaglana 10% )

woda

 

Czwartek 11.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,10

Chleb pszennożytni

kiełbaski wieprzowe ( zawierają białko sojowe) ,  ketchup, ogórek zielony, szpinak baby

kawa zbożowa na mleku

Obiad alergeny:

1,2,3,4

 

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną (bulion drobiowo – wieprzowy  , marchewka , pietruszka,   seler , karkówka wieprzowa , kasza jęczmienna , ziemniaki, sól, pieprz, zioła) ,

 

kotlet drobiowy panierowany (filet z kurczaka, bułka tarta , jajka, mąka pszenna, olej przyprawy, zioła,  sól)

ziemniaki ,

surówka z selera z orzechami i rodzynkami  (seler, jogurt naturalny, rodzynki, orzechy włoskie, orzechy ziemne, sok z cytryny, cukier)

 

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3,10

Tosty pszenne z masłem, szynką wiejską ( zawiera soję)  i serem żółtym,

pomidorki koktajlowe,

banan (połówka), herbata owocowa

 

Piątek 12.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,4,5

Bułka grahamka ( zawiera pszenicę ) z masłem

pasta z jajeczna z  tuńczykiem ( jajka, tuńczyk w sosie własnyn, ogórek kiszony, groszek zielony, cebula, jogurt naturalny, majonez kielecki ( zawiera żółtka jaj)

 

herbata

Obiad alergeny:

1,2,3,5

Zupa brokułowa z makaronem (bulion warzywny, brokuły,  marchewka , pietruszka, koperek,  seler, por,  masło 82%,  sól, pieprz, zioła), makaron (mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej)

 

filet rybny w chrupiącej panierce ( Filety z mintaja 67 %, mąka pszenna, olej rzepakowy, woda, skrobia ziemniaczana, sól, drożdże.

ziemniaki

surówka z kapusty kiszonej ( kapusta kiszona, por, marchew, jabłko, koperek, oliwa z oliwek, cytryna,  sól, pieprz ),

sok jednodniowy owocowo-warzywny

Podwiecz.

alergeny:

2,3,4

Jogurt naturalny , mandarynka

 mini pączusie serowe ( zawierają pszenicę, jaja, twaróg)    

     herbata

 

Poniedziałek 15.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3

Bułka pszenna razowo- żytnia   z masłem,  twarożek śmietankowy,

sałatka owocowa, herbata z cytryną

 

Obiad alergeny:

1,2,3

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami

( groszek zielony,  por, ziemniaki, pietruszka, seler, śmietanka 30%, mleko, masło , sól, pieprz) kostki chlebowe z chleba pszenno – żytniego

 

ryż z truskawkami  ( ryż paraboliczny, truskawki, miód,)

dodatek:   jogurt naturalny

 

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3

kajzerka pszenna  z masłem

kaszka manna (pszenna) na mleku, winogrona,  herbata owocowa

 

Wtorek 16.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,10

Chleb pszennożytni (3) 

z masłem, polędwica z pasieki ( zawiera soję ) , sałata zielona , rzodkiewka

kawa zbożowa na mleku

Obiad alergeny:

1,2,3,4

Zupa pomidorowa z makaronem (bulion drobiowo – warzywny, marchewka , pietruszka,   seler, por , kurczak , makaron (Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, mąka makaronowa z pszenicy durum (semolina), jaja przepiórcze 10%, woda, kurkuma – przyprawa)(3,4),  koncentrat pomidorowy 30%, sól, pieprz, zioła)

 

Kotlet schabowy panierowany (schab wieprzowy, jajka, bułka tarta (mąka pszenna, woda, drożdże, sól)  olej),

ziemniaki,

kapusta młoda  z koperkiem ( kapusta młoda, woda, maka pszenna, koperek, masło, sól, pieprz, ocet jabłkowy

kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3

Galaretka owocowa,

 banan

rogalik maślany – połówka (skład: mąka pszenna, drożdże, cukier, tłuszcz roślinny, sól)

mleko,

 

Środa  17.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,9

Kajzerka pszenna z masłem i powidłami śliwkowymi,

musli tropikalne z mlekiem  (mleko / napój owsiany, musli skład:  płatki owsiane pełnoziarniste (30%), mieszanka owocowo-orzechowa (30%) – rodzynki, suszone banany, kostki papaja,  płatki kokosowe prażone, orzechy laskowe, płatki pszenne (28%), płatki kukurydziane (12%).

Obiad alergeny:

1,2,3,4,

Żurek  z ziemniakami

 (bulion mięsno – warzywny, marchewka , pietruszka, ziemniaki, zakwas z mąki żytniej,   seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła  , przyprawy, sól, pieprz)

 

 gulasz wołowy  (wołowina , woda,  mąka pszenna, olej , cebula, zioła, sól)

kasza gryczana, kasza jęczmienna

ogórek kiszony

kompot owocowy

 

Podwiecz.

alergeny:

2,3,4,12

Jogurt owocowy bakoma (serwatka z mleka , cukier, owoce 2 %, skrobia modyfikowana kukurydziana, żelatyna wieprzowa, barwnik: kurkumina, aromat, żywe bakterie jogurtowe: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus) ,

biszkopciki ( zawierają jaja, mąkę pszenną)

 jabłko

herbata

 

Czwartek 18.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,5,12

Chleb pszenno – żytni  7 ziaren ( sezamżyto, owies, pszenica, słonecznik, kminek, otręby pszenne, płatki ziemniaczane )

pasta z tuńczyka i twarogu 

(twaróg półtłusty, tuńczyk w sosie własnym, groszek konserwowy, cebula czerwona śmietana 18%, musztarda sarepska (woda, gorczyca biała i czarna (w tym gorczyca biała – 14%), ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy, estragon, kurkumina) sól, pieprz )

 ogórek kiszony , kakao na mleku

Obiad alergeny:

1,2,3,12

barszcz czerwony z ziemniakami  (bulion mięsno -warzywny, buraczki czerwone, marchewka, ziemniaki, pietruszka, zakwas buraczany,   seler,   śmietana 15%, por,  przyprawy, sól, pieprz, zioła)

nuggetsy z kurczaka z sezamem ( filet z kurczaka, bułka tarta pszenna, ziarna sezamu, zioła, sól, pieprz)

ziemniaki

surówka z pekińskiej kapusty ( kapusta pekińska, marchewka, jabłko,  cebula, kukurydza konserwowa , groszek konserwowy, olej) ,

 kompot owocowy

Podwiecz.

alergeny:

2,3

 

grahamka ( zawiera mąkę pszenną graham z masłem, żółtym serem, sałatą, papryka czerwona,

kakao na mleku, herbata

 

 

Piątek 19.04.2024

Śniadanie

alergeny:

2,3,

Chleb pszenno – żytni   z masłem

 kiełbasa krakowska sucha,

 sałata zielona ,  ogórek kiszony

kakao na mleku(2)

Obiad alergeny:

1,2,3,4,5

kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami

(bulion mięsno – warzywny, kapusta kiszona, marchewka , pietruszka, ziemniaki, seler, por , boczek wędzony , kiełbasa podwawelska, zioła  , przyprawy, sól, pieprz)

 

makaron  z łososiem w sosie śmietanowo- ziołowym z brokułami  (makaron: Mąka makaronowa z pszenicy zwyczajnej, filet z łososia atlantyckiego sos: woda, śmietana  15 %, masło82%, brokuł, czosnek, koperek, mąka pszenna, cytryna, sól, zioła, pieprz cytrynowy  ,

 

sok jednodniowy owocowo- warzywny

Podwiecz.

alergeny:

2,3

Budyń waniliowy na mleku owsianym

(budyń skład: skrobia ziemniaczana, kukurydziana, cukier, aromat, barwniki: kurkumina, karoteny), napój owsiany) , melon (cząstka)

  batonik zbożowy Bakalland (zawiera pszenicę, owies, mleko)

 

Kuchnia zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w jadłospisie z przyczyn od nas niezależnych.

Wszelkie informacje na temat produktów użytych w procesie przygotowania posiłków są dostępne

 w biurze intendenta

 

 

 

 

 

 

 

Alergeny:

  1. seler
  2. mleko, nabiał
  3. gluten
  4. jaja
  5. ryby
  6. skorupiaki i produkty pochodne
  7. mięczaki i produkty pochodne
  8. orzeszki ziemne i produkty pochodne
  9. orzechy
  10. soja i produkty pochodne
  11. gorczyca i produkty pochodne
  12. Sezam i produkty pochodne
  13. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowejbezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
  14. łubin i produkty pochodne